Odprti prostor Slovenije in državljanska nepokorščina

ops_in_drzavljanska-nepokor

Danes je aktivist skupine 29oktober prvič izvedel »dnevno prisotnost« na Mariborski občini. Izrazil je nestrinjanje z mestno politiko. V prostore mestne občine je vstopil ob osmi uri zjutraj. Policija je stavbo prvič obiskala ob 10. uri zjutraj, in ga ob 13. uri odpeljala na 24 urno pridržanje. Na kraju dogodka je bilo več policijskih vozil in deset policistov. Iz stavbe so ga odpeljali zaradi kršenja javnega miru in reda. Aktivist skupine 29oktober se je po izpustitvi vrnil na kraj dogodka in bil aretiran še enkrat in prejel še en plačilni nalog. Sprašujemo se o legitimnosti zakonodaje, ki posega v pravico državljanske nepokorščine. Prav tako se odpirajo vprašanja, kaj je javni prostor? Kje se lahko državljan giblje in kakšne so pravice javnega gibanja državljana?

– DEMOKRACIJA, nezaupanje in pravica do upora danes

Po klasični teoriji tičijo korenine demokracije v konsenzu. Resnica je, da temu ni tako temveč razno nasprotno. Izkušnje so nam pokazale, da tiči ključ do demokracije nekje drugje in igra celo večjo vlogo; v sposobnosti sprejemanja in celo zagotavljanja nestrinjanja in kritike institucionalizirane oblasti, v uporu do te oblasti. Čeprav je zaupanje bistvena sestavina demokracije, je nezaupanje in vzdrževanje stalnega kritičnega odnosa do izvajanja oblasti še toliko bolj pomembno.

Način, na katerega se uresničuje ta oblast, mora biti nadzorovan, v kolikor želimo ohraniti bistvo pojma oblasti ljudstva. Resen pogled na ključne dokaze ne pušča nobenega dvoma, da je to tako, kot upoštevanje nasprotujoče si in pluralistično narave kakršne koli družbene realnosti. Edina možnost, da je demokracija uspešna, je, če obstaja zavedanje o obstoju velike palete nasprotujočih si interesov in potreb in dovolj načinov, da se to spoštuje, kolikor je mogoče.

– Kaj je državljanska nepokorščina?

Državljanska nepokorščina je koncept upora in artikuliranja družbenih vprašanj oziroma političnih zahtev v javnosti. Običajno je nosilec teh zahtev civilna družba, ki se skozi politične zahteve vzpostavlja.

Glavna vsebina državljanske nepokorščine je nenasilje in je vsaka oblika protestnega nasilja, fizičnega ali besednega, izvzeta iz ozkih omejitev državljanske nepokorščine.

Osnovna vloga je v apeliranju na občutek pravičnosti večine državljanov. Samo dejanje igra vlogo merilca stopnje družbene demokratičnosti. Državljanska nepokorščina (v sistemih ljudske suverenosti) pomeni dopolnilo in korektiv ostalim legalnim načinom vplivanja na razvoj družbe.

V sistemih, v katerih predstavniški organi izgubljajo svojo
legitimnost, z državljansko nepokorščino v proces odločanja skozi zadnja vrata vstopa suveren, torej ljudstvo.

Za državljansko nepokorščino je značilno, da se zanjo odločajo aktivni državljani, ki imajo razvit avtonomni občutek za določanje, katere zakone je treba spoštovati in katere ne.

Posnetek pogovora o ODPRTEM PROSTORU SLOVENIJE IN DRŽAVLJANSKI NEPOKORŠČINI si lahko ogledate na: http://livestre.am/4j4I5

PrisotnostŠteje-15o-OccupyLjubljana

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: