Uporabili ogledala in pokazali policajem, kaj so postali

kijev-ogledala-1

Zgoraj: Protestniki so opoldne za 30 minut zasedli ulice v centru Kijeva in v rokah držali ogledala pred policijskim koridorjem, v spomin na 30. november, ko je policija uporabila prekomerno silo in razgnala študente na Trgu neodvisnosti . Vse fotografije: Kostyantyn Chernichkin
kijev-ogledala-2

Protest ogledal, ki je potekal v spomin na 30. november, ko je policija pretepala protestnike

Opoldne, 30. decembra, so protestniki v centru Kijeva držali ogledala pred policisti za 30 minut v spomin na večer 30. november, ko je policija uporabila prekomerno silo razpadamirovnem shodu na Trgu neodvisnosti je sestavljen večinoma iz univerzitetnih študentov.

kijev-ogledala-3

S to akcijo so opozorili policiste na njihova nasilna dejanja tiste noči. Akcija je potekala v bližini mestne četrti, kjer se nahaja vladna palača in jo varujejo policisti.

Protestniki so nosili tudi plakate, na katerih je pisalo, “KOGA IN KAJ ŠČITITE?, skličujoč se na predsednika Viktorja Janukoviča in vlado, katerih odstop zahtevajo.
kijev-ogledala-4

Nasilje policije nad študentskimi protestniki, ki jih je 30. novembra razgnala s Trga neodvisnosti, je zanetilo iskro upora tudi med ostalimi ljudmi. Naslednji dan se je več sto tisoč protestnikov zbralo v centru Kijeva v znak protesta nad policijskim pretepanjem. Postavili so tabore in barikade, prav tako pa so zavzeli tri zgradbe, med njimi tudi mestno hišo.

Zaradi prekomerne uporabe sile policije 30. novembra, je Janukovič suspendiral tri nižje uradnike, a med ljudmi vlada prepričanje, da tisti, ki so dali ukaz za nasilje, niso suspendirani ali bi bila proti njim uvedena preiskava.

kijev-ogledala-5

 

Prisotnostšteje-15o-OccupyLjubljana

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: