Akcija 2600 svečk za umrle begunce in drugačno politiko – četrtek, 5.11.2015 ob 19. uri pred slovenskim parlamentom v Ljubljani

image

za umrle begunce, begunke in migrante, migrantke

za drugačno ravnanje slovenske vlade in politike ob begunski krizi

za drugačno mejno in migracijsko politiko EU

Medtem ko predsednik vlade Miro Cerar grozi s postavitvijo ograje na meji s Hrvaško in poslanci ter poslanke Državnega zbora s plebiscitarno večino prepovedujejo referendum o spremembi zakona o obrambi, ki daje vojski policijska pooblastila nad civilisti, so begunci in begunke na balkanski poti podvrženi dehumanizirajočemu ravnanju. Oblasti jih obravnavajo kot strupene odpadke, podvrženi so samovolji policije in vojske, zlorabljajo jih razne kriminalne združbe, populistični politiki in zagovorniki zločinskih ideologij instrumentalizirajo dehumanizirano populacijo za širjenje strahu in sovraštva. Rezultat so katastrofalne humanitarne razmere in številne smrti. Vsak dan prihajajo novice o novih brodolomih v Egejskem morju in v letošnjem letu je pri prečkanju morja umrlo že 2600 ljudi.

Predstavniki EU v tej situaciji izražajo neverjetno hinavščino. Obžalujejo trpljenje in smrti beguncev in migrantov, a obenem vztrajajo na politikah, ki jih povzročajo. Edini odgovor EU na trpljenje in smrti je več trpljenja in smrti. Več deportacij in krepitev avtoritarnih režimov v evropski soseščini za zaustavljanje beguncev in migrantov ne vodijo v vzpostavljanje varnih poti, ampak v še večje nasilje nad ljudmi, ki bežijo zaradi vojnega, socialnega in ekonomskega opustošenja. Predstavniki Republike Slovenije, s premierom Mirom Cerarjem na čelu, v tej situaciji kažejo skrajno nečloveški, hlapčevski, strahopeten obraz. Namesto da bi v imenu človečnosti delovali za maksimalno olajšanje trpljenja ljudi na poti in jasno ter odločno zahtevali takšno spremembo evropske politike, ki bi vodila k vzpostavitvi varnih poti za begunce ter legalizacijo migracij na osnovi priznavanja pravice do gibanja za vse in ne le za privilegirane, slovenska vlada in velika večina politične kaste dehumanizirata begunce in migrante, peljeta državo v nepredvidljive vode avtoritarizma in z grožnjo zapiranja meje pripravljata nepredstavljiv zločin nad begunci in migranti, nad soljudmi na balkanski poti z svobodno in dostojanstveno življenje.

Vlada RS in nasploh slovenska politika za tako ravnanje nimata našega mandata. Zato bomo v četrtek, 5. novembra ob 19.00 pred parlamentom prižgali svečke za žrtve sramotne politike do beguncev, begunk in migrantov, migrantk. Da povemo, da nam je mar za vsako žrtev in da se kot državljani in državljanke čutimo odgovorne, nas mora biti vsaj 2600. Verjamemo, da nas je vsaj toliko.

FB dogodek: Akcija 2600 svečk

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: