Demonstracija za mir in drugačno Evropo

demonstracijaljubljana10D

Poziv na demonstracijo za mir in drugačno Evropo

Evropa drvi v vojno. Po terorističnih napadih v Parizu je Francija pozvala ostale članice EU, da ji vojaško pomagajo v vojni proti terorizmu. Na poziv so se odzvale soglasno. Potem ko EU in njene države članice nikakor niso mogle sprejeti humane in solidarnostne politike do beguncev in begunk ter migrantov in migrantk, ki bi preprečila številne smrti v Sredozemskem morju, policijsko in vojaško represijo nad ljudmi na begu pred vojnim, ekonomskih in socialnim opustošenjem na tako imenovani balkanski poti in vzpon rasizma ter nacionalizma, ki se nevarno bohotita kot rezultat dehumanizacije beguncev in begunk, migrantov in migrantk. EU in njene države članice so se solidarnostno poenotile okrog vojne avanture, potem ko so leta vsiljenih politik tako imenovanega varčevanja in razgradnje države blaginje obsodila celotne evropske regije in celotne generacije na brezperspektivnost in socialno opustošenje. Vojna, rasizem, nacionalizem, vsakovrstno teroriziranje in zastraševanje, razslojevanje ter rastoče neenakosti so postali evropski vsakdan.

Slovenska vlada nas je servilno in brez vprašanj vključila v vojno, v poskuse, da bi z bombami presekali vozle, ki se jih da razvozlati zgolj z drugačno zunanjo politiko, drugačnimi ekonomskimi in socialnimi politikami ter drugačno, enakostno distribucijo družbenega bogastva. Vlada RS istočasno gradi na meji s Hrvaško rezalno žico, ki jo straži vojska s policijskimi pooblastili. Z zločinsko napravo in vojsko, ki lahko po uveljavitvi sprememb zakona o obrambi posega v civilno sfero, se loteva vozla, ki se ga da razvozlati samo z drugačno in pravičnejšo mejno ter migracijsko politiko in spremembo ekonomskega modela, ki sloni na plenjenju šibkejših. Soglasje za politiko bomb in rezalne ograje si gradi na način kampanje širjenja strahu in nevednosti, v kateri ji priteguje skoraj celotna slovenska politika. Slovenska vlada je zlorabila ljudi, ki iščejo zaščito, za nadaljevanje in zaostritev politike izrednih razmer. Politike hitrega sprejemanja odločitev, brez širše javne razprave, s pomočjo zastraševanja. Politike, ki jo sicer uporablja za manjšanje delavskih in socialnih pravic ter poglabljanje neenakosti. Kot je pokazal primer tako imenovanega zlatega pravila in sprejemanje varčevalne zakonodaje.

EU in Slovenija ne potrebujeta politike rezalnih žic in bomb. Prav tako ne potrebujeta klime strahu in terorja. EU in Slovenija potrebujeta mir in drugačno zunanjo, ekonomsko in socialno politiko. Ki bo slonela na svobodi in pravicah za vse. Uvajanje politike rezalnih žic in bomb utemeljujejo z varnostjo. Medtem pa vedno več ljudi umira v Sredozemskem morju, na Bližnjem vzhodu in evropskih mestih. Čas je, da zavrnemo vladavino strahu in si izborimo javni prostor skupnega nasprotovanja in delovanja za mir in drugačno Evropo.

Zato pozivamo na demonstracijo, ki bo 10. decembra 2015 v Ljubljani. Točen čas in kraj demonstracije in konkretne zahteve bomo določili na različnih pripravljalnih dogodkih. Pozivamo vse, ki nasprotujejo vojni, rasizmu, nacionalizmu in avtoritarizmu ter vse, ki želijo graditi drugačno EU in Slovenijo svobode in pravic za vse, da se s podpisi priključijo pozivu na demonstracijo in sodelujejo v odprtem in demokratičnem procesu do in onkraj demonstracije.

Civilno družbene organizacije in gibanja po abecednem redu:

Avtonomni prostor Rog;
Čajanka z Rozo;
Časopis za kritiko znanosti;
Društvo gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS;
Društvo Kralji ulice;
Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa; FemA, Feministična akcija;
Gibanje za pravice Palestincev BDS Slovenija;
Iniciativa za demokratični socializem (IDS);
Iskra;
Kolektiv AngartFilm;
Kolektiv Rdeče Zore;
KUD Apokalipsa;
Kulturno društvo Gmajna;
MIRA – Ženski odbor Slovenskega centra PEN;
Protestival;
Protirasistična fronta brez meja;
Pesnice o pesnicah;
Puntarji, gibanje za aktivno državljanstvo;
Radio Študent;
SKC Danilo Kiš;
SKO (Skupina kazenska ovadba);
Srednjeevropski raziskovalni inštitut Soeren Kierkegaard; Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj Slovenije – TRS;
Socialni center Rog;
Solidarnost;
Zavod APIS;
Zavod Global;
ZRC SAZU;
4. skupina Združene levice

Poziv se podpisuje na mail naslovu d10.ljubljana@gmail.com.

FB dogodek: Za mir in drugačno Evropo

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: