Skupščina stičišča bojev v tovarni Rog – Kakšna revolucija za skupno?

rog simbol

V teh dneh branimo tovarno Rog. Prostore v mestu Ljubljana, ki smo jim vdahnili življenje leta 2006, in dejavnosti, ki so zavezane skupnemu dobremu in ne privatnim profitom. Branimo jih pred poskusi župana Jankovića, da brez dialoga s tistimi, ki v prostorih ustvarjajo in tvorijo odprto in vključujočo skupnost, uveljavi načrt prenove bivše tovarne koles. Načrt, katerega uresničitev bi bila še ena epizoda radikalnega razslojevanja mesta, kanaliziranja javnih sredstev v gentrificiran center Ljubljane, omogočanja donosov privatnim investitorjem in izganjanja ustvarjalcev neetabliranih in nekomercialnih kulturnih in socialnih vsebin.

V Rogu ne branimo zgolj konkretnih kulturnih in socialnih vsebin in praks uporabnic in uporabnikov bivše tovarne Rog, ampak vse samonikle, samoorganizirane prakse, skupnosti in vsebine, ki se upirajo pritiskom privatizacije in korporacijskih kapitalističnih investicij. Ravno ta konflikt med poskusi ustvarjalcev družbenega življenja, pa naj gre za kontekst podjetij ali lokalnih skupnosti, da sami odločajo o smereh razvoja in vsiljevanjem predatorskih privatnih investicij, ki jih zanimajo zgolj profiti in rente ne glede na socialno ali okoljsko ceno, ki jo na koncu plačajo skupnosti, je skupen različnim aktualnim delavskim, družbenim in okoljskim bojem v Sloveniji, Evropi in po vsem svetu.

V pravnem in političnem sistemu, ki je ustrojen po postulatih neoliberalizma in garantira pravice privatne lastnine in velike privatne interese, je usoda naših poskusov kolektivnega, avtonomnega in samoniklega upravljanja s skupnim vnaprej zapečatena. Zato je naša edina možnost iskanje političnih rešitev: pripoznanje naših bojev kot skupnih, solidarnost med njimi in gradnja politične moči za utemeljitev nove oblike javne oblasti, ki garantira skupno. Za zaustavitev sistematičnega razlaščanja skupnega potrebujemo idejo nove revolucije za skupno.

Zato Klub prijateljic in prijateljev ČKZ, ki zaradi privatizacije založniške dejavnosti deluje v prostorih Socialnega centra Rog in Skupščina avtonomnih uporabnic_kov Roga pozivamo na skupščino Kakšna revolucija za skupno? Zaradi urgentnosti situacije bo prva skupščina v petek, 10. junija ob 15.00 na dvorišču tovarne Rog. Nanjo pozivamo vse iniciative gibanja, kolektive, organizacije, posameznike in posameznice, ki v podjetjih na fakultetah v šolah in lokalnih skupnostih branijo skupno.

Naredimo stičišča bojev, gradimo solidarnost in proizvedimo ideje za utemeljitev javne oblasti, ki ne bo instrument razlaščanja, ampak garantiranja skupnega!

Socialni center Rog

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: