Uspostavimo društvo dobrodošlice za sve!

premjestanje-prvo-hrvatska.jpg

Premještanja prvih izbjeglica iz Europske unije u Hrvatsku dogodila su se danas, kada su četiri izbjeglice iz Eritreje došle iz Italije i smještene u Prihvatilištu za tražitelje azila u Zagrebu, zbog čega su nadležne institucije priredile doček. Inicijativa Dobrodošli! pozdravlja dobrodošlicu koja je iskazana novopridošlim izbjeglicama, ali i upozorava kako izbjeglice dolaze u Hrvatsku gotovo svakodnevno, većinom zbog vraćanja dogovorenih Dublinskom uredbom te kako bi hrvatsko društvo trebalo pokazati otvorenost i dobodošlicu i prema njima i prema ljudima koji se već mjesecima i godinama nalaze među nama. Važno je i naglasiti da tek nakon dobrih želja i pozdrava, nakon što se izgase kamere koje su popratile dolazak novih izbjeglica, pred osobama koje su stigle u Hrvatsku stoji težak put integracije, za koji na žalost hrvatske institucije nisu adekvatno pripremljene.

Upravo stoga Inicijativa Dobrodošli! je u današnjem priopćenju pozvala na donošenje Privremenog plana koji će odgovoriti na trenutnu situaciju, dok se ne stvore uvjeti za kvalitetan proces i donošenje dokumenata strateški važnih za proces integracije, kao što su Akcijski plani za integraciju, Operativni plan za preseljenje i premještanje i Protokola o postupanju u integraciji.

Također, povodom obilježavanja treće godine članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji Inicijativa Dobrodošli! još je jednom osudila dogovor između Europske unije i Turske te postupanja EU prema osobama u potrazi za zaštitom i sigurnošću i naglasila kako se samim proračunom Hrvatske, ali i EU jači se naglasak stavlja na nadzor i obranu, umjesto na integraciju.

Dobrodošli , 1.7.2016

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: